Berlinferie

Checkpoint Charlie

Den mest berømte grenseovergang mellom Vest- og Øst-Berlin var Checkpoint Charlie. Her passerte utlendinger, alliert militærpersonell, diplomater og privilegerte øst-tyskere grensen. Man ble nøye kontrollert og kroppsvisitert. Grensevaktene lette etter øst-mark, som ble solgt billig i Vest-Berlin, men aller mest opptatt var de av litteratur som de betraktet som farlig. På veien ut måtte man vise kvittering for hva man offisielt hadde brukt pengene til.

Checkpoint Charlie var det viktigste overgangsstedet for ikke-tyskere, og det var også her konfrontasjonen mellom amerikanere og russere var mest dramatisk. I oktober 1961 kjørte amerikanske og sovjetiske stridsvogner opp til grenselinjen og rette kanonene mot hverandre. Den var den siste virkelige alvorlige konfrontasjon mellom supermaktene i Berlin.

Berlin_Checkpoint_Charlie_089

I dag er det ved Checkpoint Charlie lite som minner om den kalde krigens konfrontasjoner. Muren er revet. Vaktbua ble sendt til et museum i Washington etter den endelige slutten på den kalde krigen. Bare et vakttårn står igjen.

Der Checkpoint Charlie lå, reiser det seg et gigantisk, moderne forretningsbygg – American Business Center. Inne i bygningen er det satt opp en 15 meter høy kopi av Frihetsgudinnen. I nærheten finner man også Mauermuseum Checkpoint Charlie. Her kan du se biler med hammelige rom som ble brukt til å smugle mennesker og hjemmelagde flyvende innretninger som brakte den modige i sikkerhet over grensen. Her finnes også falske pass, klær og gjenstander som ble brukt til å lure de øst-tyske grensevaktene. Museet inneholder selvfølgelig også piggtrådsperringer, maskinpistoler, uniformseffekter og mye annet. På stedet ved Checkpoint Charlie er det også kopi av et vaktbu der uniformerte skuespillere i gamle østtyske uniformer lar deg få ta bilde med dem – mot at du betaler noen slanter selvfølgelig. Legg også merke til skilte der det står “du forlater nå den amerikanske sonen”. Dette har du sikkert sett før på t-skjorter og plakater.