Berlinferie

Brandenburger Tor

Bortsett fra noen murrester som er gravet frem i Stresemannstrasse, er Brandenburger Tor det eneste som er igjen av det 18. århundres Berlinmur.

Brandenburger Tor mest berømte kjennetegn er monumentet på toppen av Quadrigaen, firspannet. Billedhuggeren Johan Gottfried Schadow fikk det ærefulle oppdrag, men han måtte lage flere utkast før kongen var fornøyd. Quadrigaen fremstiller en gudinne i en vogn som trekkes av fire hester. Dette er et bilde man kjenner igjen fra mange postkort og souvenirer i Berlin.

Brandenburger_Tor_abends

Det ble senere bygget en enormt jernkors over Quadrigaen. Det var den nye militære æresbevisning som ble tegnet etter oppdrag fra Friedrich Wilhelm III. Jernkorset stammer altså ikke fra første verdenskrig, som mange tror. Hitler brukte muligheten til å overta et gammelt preussisk symbol. Da vest-tyskerne bestemte seg for Jernkorset i 1957, første de ikke videre en nazistisk tradisjon, selv om mange følte det slik i land som hadde vært okkupert av tyskerne.

Brandenburder Tor var opprinnelig tenkt som et fredens, ikke et militarisert symbol. Det vare imidlertid ikke lenge før “Fredens port” ble til en triufbue, riktignok uten bueform. Da Napoleon slo Preussen i 1806, tok han med seg Quarrigaen i triump til Paris – og fikk raskt tilnavnet “Hestetyven”. Da Napoleon ned sitt nederlag i 1814 var preusserne raske til å føre Quadrigaen tilbake til Berlin i triumf.

Plassen bak Brandenburger Tor fikk navnet Pariser Platz. Hva som er foran og bak kan kanskje diskuteres, men plassen vest for Brandenburger Tor heter ihvertfall “Platz von dem Brandenburger.

Vognen med seiersgudinnen vender østover. Slik har den alltid stått. Den finnes intet historisk belegg for påstanden om at Quarigaen en gang var vendt vestover, slik det står i gamle guidebøker.

I stangen ved siden av gudinnen er det en preussisk ørn. Opprinnelig var ørnen romersk. Jernkorset er plassert inne i en laubærkrans.

I de dramatiske novemberdagene i 1989 sørget alle de internasjonale fjernsynsselskapene for at Brandenburger Tor ble innprentet i TV-seere verden over som selve det tyske frihetssymbol. Men Berlinmuren ble ikke først åpnet her. Det skjedde andre steder, selv om det var her ungdom fra øst og vest klatret opp på muren og sang og danset.