Berlinferie

Berlinmuren

Hvor er Muren? roper turistene i munnen på hverandre. De står klar med sine videokameraer og fotografiapparater for å forevige den kalde krigens fremste symbol og sannsynligvis det mest kjente byggverk som noen gang har stått i Berlin. Mange kommer til Berlin først og fremst for å se den beryktede Berlinmuren, som de husker fra TV og aviser.

Men den vanlige berliner ryster som regel på hodet. Han eller hun er ikke lenger sikker. Byens informasjonstjeneste må bare innrømme at de fleste Berlinborgere ikke lenger husker hvor Muren gikk. Og mange av dem som fortsatt vet det, vil ikke bli minnet om det monstrum av et byggverk som i 28 år delte byen i to og hindret venner og slektninger i å møte hverandre. Meningsmålinger viser at de fleste berlinere har fått nok av Berlinmuren og heller vil at de områder der “dødsstripen” gikk, skal utnyttes på en bedre måte.

berlinmuren

Mange historikere og tidligere borgerettsforkjempere fra DDR vil at deler av Berlinmuren skal tas vare på. Kommende generasjoner bør få huske – og lære av grusomhetene.

Ved Brandenburder Tor opplevde Berlinborgerne dramatiske timer og dager etter at DDRs myndigheter 13. august 1961 sperret av hele grensen med militære og folkepoliti, som la ut piggtrådsperringer og hindret folk i å passere grensen. Etter få dager begynte de å sette opp murblokker, og i årene som fulgte ble Berlinmuren stadig utbedret. En periode med et delt Tyskland begynte.

12. juni 1987, i forbindelse med byens 750 års jubileum, stilte president Ronald Reagan seg opp på plattformen foran Brandenburger Tor og ropte: – Mr. Gorbatsjov, åpne denne port! Mr. Gorbatsjov, riv ned denne mur!

28 måneder etter Reagans opptreden ble Berlinmuren åpnet og øst-tyskerne begynte å strømme bestover. Unge øst- og vest-berlinere danset oppe på muren, og med slegge og meisel gikk mange løs på den.

Neppe noen innbilte seg på det tidspunktet at Berlinmuren skulle forsvinne helt. Det gir derfor en merkelig følelse av noe uvirkelig når man i dag står foran Brandenburder Tor og ikke kan se en eneste murrest, uansett i hvilken retning man vender seg.

På Potsdamer Platz stod det lenge to blokker fra Berlinmuren, som turister kunne la seg avfotografere foran. Men disse forsvant så snart plasen var ferdig utbygget.

Hvordan skal man da dra for å få et inntrykk av hvordan Berlinmuren engang så ut? Det første forslaget er East Side Gallery i Mûncklenstrasse i Friedrichshain. Dit kommer man best med taxi, hvis du ikke reiser med turistbuss. East Side Gallery skal være verdens lengste bevarte veggmaleri i friluft. Her er det bevart 1,3 km av Berlinmuren. Den ble i 1990 utsmykket av 118 kunstnere fra hele verden, mange av dem internasjonalt store navn. Mange av murmaleriene har blirr berømte og er reprodusert på plakater og postkort som turistene kan få kjøpt. Men selv ikke her er Muren godt bevart. Souvenirjegere som vil være sikre på å få et autentisk stykke Berlinmur er stadig i aksjon. East Side Gallery er et stykke kaldkrigs-Berlin som kan forsvinne, og som man bør se mens det ennå er noenlunde intakt.

En 160 meter land strekning av Berlinmuren kan du også se i Niederkirchnerstrasse, ikke langt fra Checkpoint Charlie. Dit kommer de fleste turistbussene. Heller ikke her har myndighetene avsatt noen penger til å bevare Muren, selv om den er erklært verneverdig og derfor ikke skal kunne rives.