Berlinferie

Berlinerdomen

Berlinerdomen står på plassen til en tidligere kirke som Karl Friedrich Schinkel hadde bygget om. Så fortsatte Friedrich August Stüler på den nye Domen. Politiske komplikasjoner og finansielle problemer gjorde at arbeidet lå brakk helt til 1893. Da ble det gamle kirkebygget revet, og i årene frem til 1905 ble den nye Berliner Dom i ny-barokk stil fullført av Julius Carl og Otto Raschdorff.

Den opprinnelige domkirke var etter mange berlineres oppfatning vakrere enn den som i dag ruver ved Lustgarten, men Wilhelm II ville ha det slik. Han betraktet seg som protestantenes beskytter og ønsket samtidig noe pompøst som stod til det tuske rikets maktstilling. 113 meter høy og med plass til 4000 personer skulle domkirken være en rival til selveste Peterskirken i Roma.

Berliner_Dom_Spreeinsel

Berlinerdomen er et eksempel på “overdimensjonert romersk barokk” som en tysk kulturpolitiker en gang har uttrykt det. Her er det også iblandet ny-renessanse, og helt andre stilarter.

Kirken er likevel et viktig landemerke, og den er vel verdt et besøk.

Berlinerdomen har et overdådig, utsmykket ekteriør, men en dominerende kuppel og et tårn i hvert hjørne. To relieffer på begge siden av hovedinngangen fremstiller Luther og apostlene, og over henger en Kristus-skikkelse.

Interiøret er ikke mindre overveldende. Her er det betydelige kunstskatter som døpefonten av Christian Daniel Rauch fra 1883 og alterveggen etter Schinkels tegninger. Her finnes hele 90 sarkofager til brandenburgske kurfyrster, preussiske konger og deres familier.

Under orgelet står de praktfulle sarkofager til Den store kurfyrste Friedrich Wilhelm og hans andre hustru, Dorothea, såvel som Preussens siste konge og Tysklands første keiser, Friedrich I.

Berlinerdomen ble truffet av fire store bomber i 1944, og ble sterkt skadet. Restaureringen kom ikke i gang før i 1975, men i dag er domen ferdig restaurert. Domkirken har nå regelmessige dags- og kveldsmesser.